Allereerst onze beste wensen voor 2025. We hopen er weer een boeiend artisitiek jaar van te maken. Dark ’n Stormy is alvast onze eerste expo van 2025. We verwelkomen op jullie graag in het weekend van 7, 8 en 9 februari, om opnieuw een cocktail van kunstenaars te komen ontdekken met een vleugje design. En ja, we trakteren jullie graag op een Dark ’n Stormy.
Op vrijdag worden de cocktails en mocktails feestelijk klaargemaakt door Opius.
MET:
Bert De Geyter
Kobe De Peuter
Hans Everaert
Jarne Elsen
Isabel Devos
Glenn Sanders
Isabelle Le Tutour
Tim Somers (design)
OPEN:
7 februari van 17u tot 22u
8 februari van 14u tot 19u
9 februari van 11u tot 19u
BERT DE GEYTER
“Voor Bert De Geyter is het leven slechts een ongeleide uitbarsting van energie die uiteindelijk weer afneemt. Een bloem bloeit, verwelkt en bloeit opnieuw. Hoe we door deze constante eb en vloed van vitaliteit navigeren, speelt een rol in hoe licht we kunnen zijn. Zijn Japanse chrysanten dienen als een oefening in observatie en loslaten, terwijl we snuisterijen van angst in een glazen vitrinekast plaatsen. De gepigmenteerde waas in De Geyters tekeningen laat een sombere stroom over het oppervlak spoelen. Dood, verlies, sluimerende dromen, twijfels – ongemakkelijke en bedreigende elementen die vaak door onze vingers glippen – worden met tederheid ontvangen en omhuld met hoop en vertrouwen.”
Fragment uit tekst van Yasmin van ’tveld.

KOBE DE PEUTER
“Kobe De Peuter werkt intensief, instinctief, terwijl hij naar podcasts over allerlei boeken luistert die onaflatend zijn gedachten vullen. Hij vertaalt ze in zijn minutieus aangebrachte verfstreken, verbouwt ze geduldig, uren, weken aan een stuk, tot een compositie die hij weliswaar van meet af aan voor ogen had, maar waarvan de details voor hem juist nieuwe, aparte gedachtengangen inhouden, als een soort fractalen van mentale, intellectuele processen: elke streek houdt een nieuwe wereld in zich. Het resultaat intrigeert in hoge mate. Net als fractalen zal je afhankelijk van je zichtpunt nieuwe landschappen ontdekken in een oneindig naar zichzelf refererend, maar niettemin steekhoudend geheel.”
Fragment uit tekst van Frederic De Meyer in The Art Couch.

HANS EVERAERT
“Hans Everaert werkt abstract (maar de abstracten van vandaag schuwen referenties aan de realiteit niet meer zoals de avant-garde dat deed). Hij experimenteert met wat verf inhoudt, met haar potentie. Zijn schildersmateriaal bestaat uit vloerwissers, stukken karton, spatels… Daarmee brengt hij zijn vegen aan. Uiteraard volgens een sterk lichamelijk bepaald ritme. Een kunstenaar kan niet anders dan die determinatie (de hand van de meester) in zo groot mogelijke mate verder zichzelf te laten bepalen. In de beperking toont zich de meester. Toch is Hans Everaert geen gestueel schilder, zoals bv. Antoine Mortier. Hij beoogt een ruimtelijk resultaat, geen spoor van een gebaar.
Hans Everaert kijkt niet op een vlek of spat, en de uitlopende sporen waar zijn armbeweging ophoudt zijn constitutief voor zijn oeuvre. Het laat zijn werken vibreren. Het brengt een vluchtige beweging op het doek. Hierdoor ontstaat er een verband met de dirty painting stijl van het ugly realism – benadrukt door op een zeer onpropere manier met verf om te gaan en door kleuren naar elkaar te laten bijten. Alles met de bedoeling om andere schoonheidssystemen te beproeven.”
Fragment uit tekst ‘De Vege Tekens van Hans Everaert’, Prof. Dr. Willem Elias.

JARNE ELSEN
Jarne Elsen neemt je mee in een wereld van kleur en absurditeit waar de grens tussen materie en identiteit verdwijnt.
Kleurrijke taferelen vol absurde variaties. Dit creëert een omgekeerde wereld met talloze carnavaleske contrasten.
In zijn werk speelt hij met de toekomst van het verleden. Dat wil zeggen dat zijn denkwijze en zijn oeuvre spelen met de nostalgie van het verleden en heden, maar tegelijkertijd voorspelt hij het universele.
De “SHIT FLY” is de handtekening van Jarne. Waarom? Het is een element dat verwijst naar of symboliseert een gezoem van levendigheid en vrijheid. Levenloze organismen worden wakker getrild, waardoor een waas van leven, leegte en positiviteit ontstaat. De dood is altijd nabij, maar dat paar vleugels laat ons vliegen, verder, verder dan ver.
Het moet gekker dan gek zijn!
“I don’t give a shit, I follow my own path and I’m going fly.
Overigens, de groene vleesvlieg, een heel mooi dier! De shit fly staat ook symbool voor de recycling van alles wat
leeft in de wereld.
Leef en laat leven!
De maatschappij oordeelt vaak te snel. Kijk eens goed naar de dingen.
Bij een dode, groene vlieg.
Dan ontdek je de structuren en de talloze kleuren ervan.
Graaf diep & ontdek.

ISABEL DEVOS
“Herhaling leidt tot een verlies aan aandacht, aan focus. Het oog raakt gewend, verwend zelfs. Foto’s van bloesems fotografen sorteert ongeveer hetzelfde effect, al verdwijnt daarmee het onderwerp zelf niet. Het vervaagt enkel in het latent aanwezige. Wat op dat moment tot de voorgrond treedt is de leegte eromheen, die we in eerdere versies uit het oog verloren, hoewel het even expliciet en permanent aanwezig is. Het vergt een aandachtige kunstenaar als Isabel Devos om onze aandacht te vestigen op het belang van wat we niet meer zien.”
Fragment uit tekst van Frederic De Meyer in The Art Couch.

GLENN SANDERS
Glenn Sanders onderzoekt materialen en structuren in zijn atelier die hij integreert in zijn werkproces. Geïnspireerd door waarnemingen zoals het rollen en ontrollen van linnen schildersdoek in de productie, opslag en transport, introduceert hij deze beweging als een techniek.
Tijdens het rolproces voegt hij verf toe, waardoor patronen ontstaan die hij zelf niet altijd in de hand heeft. Vervolgens kadert en snijdt hij beelden uit het bewerkte doek, waarna deze worden opgespannen en hij de beelden op deze manier toe-eigent.
Het spanningsveld tussen controle en willekeur staat centraal in zijn werkwijze.

ISABELLE LE TUTOUR
Vanuit strakke vlakken, restruimtes en een grote liefde voor kleur creëert Isabelle Le Tutour schilderijen. Haar werk is een combinatie van vrije illustraties en beelden, geïnspireerd door de waarneming van gebouwen, objecten en ruimtes om haar heen. Ze laat zich inspireren door eenvoudige dingen, van een wijnfles tot een interessante straathoek of een kleurenpalet dat ze tegenkomt. ‘Genieten van de kleine dingen’ werd vroeger vaak tegen haar gezegd.
In haar werk streeft ze naar strakke composities en plaatst ze kleuren tegenover elkaar om een specifieke sfeer te creëren. Vele zeggen een vakantiesfeer. Precies of ze even weg zijn naar waar het warm is.
Het afgelopen jaar baseert ze veel van haar schilderijen op foto’s die ze tijdens vakanties neemt. De mooie, platte gevels in felle kleuren worden vaak gecombineerd met de inspirerende lelijkheid van elektriciteitsdraden door de stad hangen.
De schilderijen worden opgebouwd alsof het collages zijn met acryl op canvas. Als zij een vlak openlaat, komt de kleur van het vlak daaronder zichtbaar. Zo ontstaat een interessant spel van verschillende lagen.

TIM SOMERS
Tim Somers combineert hout, kunst en manuele technieken om unieke meubels en objecten te creëren. Zijn ontwerpen zijn een perfecte balans tussen functionaliteit en artistieke expressie, waarbij de schoonheid en veelzijdigheid van hout centraal staan.
Elk stuk wordt met de hand gemaakt, met oog voor detail en een diepe passie voor het ambacht. Tim haalt zijn inspiratie uit herkenbare elementen in zijn omgeving, zoals een gebroken Korinthische zuil, een menhir of een natuurlijk element. Deze natuurlijke en historische invloeden worden op subtiele wijze verwerkt in zijn creaties, wat elk stuk een unieke en persoonlijke signatuur geeft.

SFEERBEELDEN





